Studenten

När man tar studenten brukar blommor som symboliserar Sverige och de svenska färgerna samt den härliga sommaren, has i åtanke. Prästkragar, blåklint, anemoner, riddarsporrar och smörbollar samt gula rosor brukar vara populära. Tonerna går således i blågula nyanser med lite vitt och grönt runt om. Som växt kan man välja ormbunke eller ormhassel.

Kärleksförklaringar

Alla som har varit kära förut, vet nog hur viktigt blomsterspråket är. De röda rosorna är de vanligaste blommorna eftersom de säger “jag saknar dig” eller ” jag älskar dig”. Rosa blommor kan man också skicka, gärna i början på ett förhållande, då de berättar att man är förälskad. Däremot måste man inte alltid ge bort rosor i kärlekssyfte. Röda tulpaner är också en kärleksförklaring och visste du att rosenknoppar ger en hint om att man varit förälskad i smyg? Till kärleksförklaringar behövs inget kort. Blommorna säger mycket ändå och det är inte ens säkert att man vill skriva något utan istället ge ett litet mystiskt intryck. Ger man bort en orkidé till sin käresta, anses man som en aning mer vågad och originell.

En bukett som innehåller färgskalan blå, röd och vit, är typisk för ett frieri.

Begravningsblommor

Till begravningar och dödsfall är det vanligt att skicka vita blommor som vita rosor, vita liljor, liljekonvaljer eller vita nejlikor. Många sänder även röda blommor som röda rosor till begravningsceremonier.

En bra idé är också att skicka de blommor som den avlidne tyckte mycket om. Det finns faktiskt inga direkta regler om vilka blommor som ska användas till begravningar.

Oftast gör man en bukett som även återspeglar säsongen eller årstiden och binder blommor efter årstidens färger. Även en begravning kan således bli en färgsprakande blomsterupplevelse. Hälsningen på band eller kort är emellertid relativt viktig vid ett dödsfall.

Gratulationsblomster

Födelsedagsbuketter och andra gratulationsbuketter kan med fördel vara ordentligt färgglada och varierande. Gratulationer innebär en god nyhet och blommorna bör återspegla budskapet. Lila blommor betyder att man önskar personen lycka och välgång, så det kan vara värt att lägga på minnet. Gerbera och nejlikor brukar vara vanliga varianter men även rosor och kornettblommor är bra alternativ.